חשיפה לשמש

חשיפה לשמש

חשיפה לשמש

עובדים שעות ארוכות בשמש? אתם חשופים לסרטן עור. אם לא ידעתם וחלילה חליתם באחד מסוגי סרטן העור – אתם יכולים לתבוע את הביטוח הלאומי וגם את הביטוחים האישיים שלכם

המודעות לחשיפה לקרינת השמש והנזקים שהיא גורמת, כולל מחלות של סרטן העור, גבוהה מאד בימינו, ולכן יש היום תקנות ברורות לגבי עבודה בשמש; כך למשל, חברת החשמל, או נמלי ישראל, מציידות את עובדיהן בשטח בכובעים, קרם הגנה עם מקדם הגנה גבוה ובגדים ארוכים. גם החקלאים, המצילים ועובדי הגינון מודעים לסכנה שבחשיפה לשמש ומתלבשים ומתמרחים בהתאם. אך מה עושה מי שעובד כבר ארבעים שנה ונפגע מכך? עורך הדין יריב ברוקמן, המתמחה בדיני ביטוח וביטוח לאומי ומנהל את פורום אובדן כושר עבודה בפרקליטי IL, מסביר.

שלושה סוגים עיקריים של סרטן עור

אבל לא תמיד הייתה המודעות גבוהה, ורבים המקרים אצל בני חמישים פלוס שחלו באחד מסוגי סרטן העור. בעיקרון יש 3 סוגים של סרטן עור: 1. BCC – נגע שניתן להסירו והוא אינו שולח גרורות, אך הוא יכול להשאיר צלקות והוא מגביר הסיכוי ללקות בסרטן עור חוזר. 2. SCC (קרצינומת תאי הקשקש) – SCC  מתקדם מקומית בעור וכך הורס את הרקמה הבריאה. נוסף על כך SCC עלול לשלוח גרורות בהסתברות של כ 2% ולחדור לעצבים בהסתברות של כ 5-10%. 3. מלנומה – סרטן העור המסוכן ביותר, שעלול לגרום למוות.

מקבלים אחוזי נכות מביטוח לאומי

"אנשים שעבדו בעבודה שחייבה אותם חשיפה ארוכה לשמש מדי יום, ולקו בסרטן עור, אינם תמיד מודעים לכך שניתן להכיר במחלה בה לקו כתאונת מקצוע שלצדה אחוזי נכות," מסביר עו"ד יריב ברוקמן, ממשרד עורכי דין ברוקמן. לדברי עו"ד ברוקמן ניתן להשיג אחוזי נכות בין 5% ל-10% על סרטן מסוג BCC ובאחוזים גבוהים יותר בסרטן מסוג SCC, וכשמדובר במלנומה ניתן להגיע עד ל-100 אחוזי נכות, תלוי במצב ההתפתחותי של המחלה".

עו"ד ברוקמן ייצג בתביעה נגד המוסד לביטוח לאומי מספר עובדים בשנות הששים לחייהם, שעבדו בנמל חיפה ולקו בסרטן העור: "הצלחנו להוכיח את הקשר בין החשיפה הממושכת לשמש בעבודתם בנמל לבין המחלות בהן לקו, והם הוכרו בחולים במחלת מקצוע וקיבלו אחוזי נכות בהתאם למצבם," הוא מספר ומוסיף: "הכרה של ביטוח לאומי במחלת מקצוע המקנה אחוזי נכות מאפשרת לעובד לתבוע פיצויים גם מהביטוחים האישיים של העובדים – כמו ביטוח תאונות אישיות, ביטוח אבדן כושר עבודה, אם אחוזי הנכות מצדיקים זאת, אם במסגרת ביטוח נפרד או במסגרת ביטוח החיים".

אז אם אתם בני חמישים פלוס (צעירים יותר אמורים היו להיות מודעים לסכנות קרינת השמש) ובצעירותכם עבדתם בעבודה שחשפה אתכם שעות ארוכות לשמש: א. תיבדקו אצל רופא עור. ב. אם חלילה חליתם בסרטן עור, הרי שעומדת בפניכם האפשרות לתבוע את הביטוח הלאומי ולקבל אחוזי נכות.

קישור למאמר שפורסם